آموزش اجرای اپلیکیشنهای لینوکس روی کرومبوک
از اپلیکیشنهای قدرتمند لینوکس در کرومبوک استفاده کنید
در این مطلب به شما خواهیم گفت که چطور میتوانید اپلیکیشنهای لینوکس را بر روی کرومبوک اجرا کنید. اگر قبلاً کسی به شما گفته که کرومبوک محدودیت دارد، میتوانید به او ثابت کنید که اشتباه میکند چون قابلیت جدید ارائه شده توسط گوگل امکان اجرای کامل اپلیکیشنهای دسکتاپ لینوکسی را بر روی کرومبوک فراهم میکند.
این سیستم هنوز در مرحله بتا قرار دارد و ممکن است تنظیم آن کمی زمان ببرد اما با راه اندازی آن میتوانید از دنیایی از اپلیکیشنهای لینوکس بهره مند شوید.
این قابلیت در ابتدا برای توسعه دهندگان که نیاز به دسترسی به ادیتورهای کد کامل و محیطهای توسعه دارند طراحی شده بود اما امکان دسترسی به ابزارهایی مثل LibreOffice، ابزارهای گرافیکی مثل Krita و GIMP، ابزارهای ویرایش عکس مثل DarkTable و غیره را فراهم میکند. پس با ما همراه باشید تا بیشتر با این ابزار آشنا شوید.
۱٫ کرومبوکهای سازگار با لینوکس
از نظر سختافزاری، هر کرومبوکی که سال ۲۰۱۹ یا بعد از آن ساخته شده باشد، باید امکان پشتیبانی از لینوکس را داشته باشد، در این مطلب لیست کامل مدلهای سازگار قبل از این تاریخ ارائه شده است. پردازنده سیستم باید از مجازی سازی سختافزاری پشتیبانی کند که ممکن است این قابلیت در سیستمهای Arm قدیمی وجود نداشته باشد.
برای اجرای لینوکس بر روی کرومبوک به دو چیز نیاز دارید: Chrome OS نسخه ۶۹ یا جدیدتر (که آگوست ۲۰۱۸ عرضه شد) و کرومبوک با پردازنده مناسب.
برای بررسی نوع سیستم عامل، در نوار آدرس تایپ کنید chrome://version و بعد عدد بالای صفحه را بخوانید. بعید است که سیستم عامل شما هم جدیدتر از این نسخه نباشد، با انتخاب قسمت اعلانها (گوشه سمت راست)، سپس Settings، About Chrome OS، Additional Details میتوانید سیستم را برای آپدیت زمانبندی شده برنامه ریزی کنید.
۲٫ فعال کردن لینوکس
اگر کرومبوک شما قادر به اجرای لینوکس بوده و به روز باشد، میتوانید با رفتن به قسمت اعلانها (گوشه سمت راست)، سپس Settings، Linux (Beta) و بعد فعال کردن این گزینه، لینوکس را فعال کنید.
از شما خواسته میشود که یک نام کاربری مشخص کرده و میزان فضای مورد استفاده برای سیستم عامل لینوکس را تعیین کنید – میتوان این فضا را بعداً تغییر داد پس فعلاً نیازی نیست که نگران آن باشید اما باید این قسمت جزء فضای اصلی سیستم باشد نه فلش مموری یا کارت SD اکسترنال.
اگر قرار است برای مدتی طولانی از این سیستم عامل استفاده کنید، پس باید درباره حافظه داخلی سیستم تجدید نظر کنید.
۳٫ تنظیم مجوزهای دسترسی
سیستم عامل لینوکس بر روی کرومبوک در یک سندباکس یعنی یک منطقه محافظت شده اجرا میشود. به این ترتیب اپلیکیشنهای لینوکس نمی توانند به سایر اجزای سیستم آسیب وارد کنند.
بنابراین سیستم عامل لینوکس برای انجام یکسری کارها نیاز به مجوز دسترسی دارد و این قابلیتها بدون وجود دسترسیهای لازم – مثلاً دسترسی به دوربین – کار نمی کنند. برای تنظیم این مجوزهای دسترسی به قسمت Settings، Linux و لینک ..Find out more مراجعه کنید.
به عنوان مثال میتوانید در اینجا اجازه دسترسی به میکروفون را به لینوکس بدهید.
۴٫ استفاده از ترمینال
پس از تنظیم لینوکس در کرومبوک، اولین چیزی که در اختیار شما قرار میگیرد، یک پنجره ترمینال خالی است که در واقع اینترفیس متنی سیستم عامل لینوکس است.
اما آشنایی با فرمانهای لازم برای حل مشکلات یا انجام کارها باعث میشود که کار شما بسیار آسان تر شود.
به عنوان مثال، برای بررسی آپدیت بودن سیستم عامل لینوکس میتوانید از این فرمانها استفاده کنید:
sudo apt update && sudo apt dist-upgrade
این کد دو فرمان اجرا میکند. اولی برای اطمینان از به روز بودن سیستم نرمافزار است و سپس در صورت وجود آپدیت برای نصب، از شما سوال میشود که با فشردن دکمه Y میتوانید آن را تایید کنید.
۵٫ اضافه کردن فروشگاه نرمافزاری لینوکس
گوگل انتظار دارد که کاربران از طریق ترمینال از لینوکس استفاده کنند و میتوانید همه چیز را به همین روش نصب کنید اما میتوانید برای ساده تر شدن کار، یک فروشگاه نرمافزاری گرافیکی نصب کنید. برای انجام این کار از فرمان زیر استفاده کنید:
sudo apt-get install gnome-software gnome-packagekit
پس از فشردن دکمه Y وقتی ترمینال لینوکس اعلام کرد که برنامه نصب شده، میتوانید آن را ببندید.
Launcher استاندارد را باز کنید و قسمت مربوط به اپلیکیشنهای لینوکس را باز کرده و روی Software کلیک کنید. معمولاً مجموعهای شامل دسته بندیهای مختلف از نرمافزارها وجود دارد اما متوجه شدیم که این لیست خالی است بنابراین میتوانید برای جستجوی عناوین مختلف از کادر جستجو استفاده کنید.
۶٫ اضافه کردن منابع نرمافزاری دیگر
میتوانید نرمافزارهای لینوکس را از منابع مختلف نصب کنید، گام قبلی مربوط به نرمافزارهایی بود که کاملاً توسعه توسعه دهندگان سیستم عامل تست شده اند اما ممکن است شامل نسخه قدیمی تر نرمافزارها باشند.
سیستم جدیدی به نام Flatpak میتواند نسخه جدیدتر نرمافزارها را مستقیماً از توسعه دهنده دریافت کند. میتوانید با تایپ کردن فرمان زیر در ترمینال، آن را به فروشگاه Gnome Software اضافه کنید.
sudo apt install flatpak
sudo flatpak remote-add –if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
sudo apt install gnome-software-plugin-flatpak
وقتی این فروشگاه Software را اجرا کنید، پلاگینهای جدید شناسایی شده و امکان نوسازی دسته بندیهای نرمافزاری مختلف فراهم میشود.
۷٫ نصب نرمافزار لینوکس
در اینجا برای اضافه کردن یک اپلیکیشن لینوکسی از Gnome Software استفاده میکنیم. Chrome Launcher (گوشه سمت چپ) را باز کرده، به بخش اپلیکیشنهای لینوکس، Software رفته روی آیکن Search (ذره بین) کلیک کنید و audacity را تایپ کنید.
میتوانید این گزینه را با جستجو در گروه Audio & Video، انتخاب Audio Creation، مرور لیست یا جستجوی مواردی مثل Audio Editing هم پیدا کنید.
روی آیکن هدفون کلیک کنید تا Audacity را مشاهده کنید. Audacity یک ابزار ویرایش صدای اپن سورس حرفهای است. برای نصب روی ‘Install’ کلیک کنید.
همه اپلیکیشنهای لینوکس شما با Chromebook Launcher استاندارد در فولدر اپلیکیشن لینوکس نصب میشوند اما میتوانید آنها را در نوار اپلیکیشنها هم پین کنید.
۸٫ نصب نرمافزار لینوکس Flatpak
مراحل ذکر شده، باعث نصب نرمافزار لینوکس بر روی کرومبوک از مخزنهای استاندارد میشد که ممکن است به مرور زمان قدیمی شود. سیستم Flatpak که به آن اشاره کردیم، معمولاً همیشه شامل جدیدترین نسخه از نرمافزار لینوکس است.
برای استفاده از Flatpak، به آدرس flathub.org رفته و نرمافزارها را جستجو کنید معمولاً کاربران به دنبال نصب اسپاتیفای هستند. روی دکمه INSTALL بزرگ کلیک نکنید. به جای آن به قسمت فرمانهای ترمینال بروید:
sudo flatpak install flathub com.spotify.Client
sudo flatpak run com.spotify.Client
برای اجرا به مسیر Launcher > Linux apps > Terminal رفته و این فرمانها را تایپ یا از اینجا کپی کنید.
۹٫ دسترسی به فایلها
لینوکس در کرومبوک یک فولدر Linux files دارد که در اپلیکیشن Files، قسمت My Files به همراه فایلهای دانلود و پخش (Downloads and Play) قرار دارد.
هر چه که در قسمت Linux files قرار داشته باشد برای سیستم عامل لینوکس و کروم قابل دسترسی است – به غیر از فایلهایی از سیستم عامل کروم که در برابر لینوکس محافظت شده اند.
اگر میخواهید فولدر دیگری را در دسترس لینوکس قرار دهید، در اپلیکیشن Files روی آن راست کلیک کنید – این روش برای رسانههای اکسترنال کار میکند – و گزینه Share with Linux را انتخاب کنید.
برای دسترسی به این فایلها در لینوکس باید به Linux filesystem رفته، گزینه Open > File System و سپس mnt chromeos را انتخاب کنید تا لیست فایلهای به اشتراک گذاری شده را مشاهده کنید.
۱۰٫ حذف و پشتیبان گیری از لینوکس
اضافه کردن سیستم عامل دوم میتواند فضای زیادی را اشغال کند و ممکن است بالاخره بخواهید سیستم عامل لینوکس را از کرومبوک حذف کنید. برای انجام این کار کافیست به مسیر Settings > Linux > Remove بروید.
قبل از انجام این کار بهتر است با استفاده از ابزار Linux > Backup and Restore از محیط لینوکس پشتیبان گیری کنید. این کار منجر به ذخیره یک فایل .tumi میشود که میتوانید از آن کپی بگیرید.
به این ترتیب میتوانید لینوکس را به صورت کامل از کرومبوک حذف کرده و بعداً در صورت تمایل دوباره نصب کنید.
منبع : Techradar