میلی آمپر ساعت چیست؟
mAh مخفف milliampere hour به معنای میلی آمپرساعت است که معادل با یک هزارم آمپرساعت (Ah) است و از این واحد برای ارزیابی میزان جریان یافتن الکتریسته به مرور زمان زمان استفاده میشود. معمولاً شرکتها از این واحد برای بیان ظرفیت یک باتری جهت ذخیره انرژی استفاده میکنند بخصوص باتریهای کوچک تر.
یک میلی آمپرساعت (mAh) = یک هزارم آمپرساعت (Ah)
نماد رسمی اختصاری میلی آمپرساعت mA-h یا mA h است اما تقریباً همه تولید کنندههای وسایل باتری دار از نماد mAh استفاده میکنند. همچنین در بیشتر مواقع بین عدد و این نماد از فاصله استفاده نمیشود مثل ۱۰۰۰۰mAh.
بعلاوه، برای نوشتن آمپرساعت یا میلی آمپرساعت به زبان انگلیسی از حروف بزرگ استفاده نمیشود اما همیشه هنگام خلاصه کردن حرف A به همین صورت بزرگ نوشته میشود مثل mAh و Ah.
کاربرد mAh برای باتریهای قابل شارژ
در رابطه با باتریهای قابل شارژ از این معیار برای بیان میزان شارژی که یک باتری میتواند نگه دارد و همچنین مدت زمانی که میتواند برق یک وسیله را تامین کند استفاده میشود. بسته به نوع باتری، میزان مصرف mAh متفاوت است. اما باز هم در بیشتر مواقع یک قانون کلی صدق میکند یعنی هر چقدر رتبه mAh باتری بیشتر باشد، میزان انرژی الکتریکی که باتری قادر به ذخیره آن است بیشتر خواهد بود. در نتیجه یک باتری قابل شارژ با ظرفیت mAh بیشتر، میتواند شارژ یک وسیله را برای مدتی طولانی تر حفظ کند.
برای مثال، باتری ۵ هزار میلی آمپرساعتی قادر است برق یک گوشی که مصرف آن ۱۰۰ میلی آمپرساعت است را برای ۵۰ ساعت تامین کند بنابراین قرار دادن باتری ۱۰ هزار میلی آمپرساعتی در چنین وسیله ای برق آن را برای مدتی طولانی تر (۵ برابر) تامین میکند که در مجموع به ۱۰۰ ساعت میرسد.
اما مثال ذکر شده فقط در حد نظری است چون در حالت واقعی ممکن است برقی که از باتری به وسیله میرسد بهره وری لازم را نداشته باشد و فقط مقداری از شارژ به وسیله برسد. به همین دلیل معمولاً ظرفیت واقعی باتری با آنچه روی محصول نوشته شده متفاوت است.
میانگین mAh در باتری گوشی
در حال حاضر میانگین ظرفیت باتری گوشیهای هوشمند کمی بیشتر از ۳۳۰۰ میلی آمپرساعت است و معمولاً در رنج بین ۲ هزار تا ۴ هزار میلی آمپرساعت قرار دارد.
شاید این اعداد و ارقام کوچک به نظر برسند اما در حال حاضر شرکتها نسبت به چند سال قبل میزان ظرفیت باتری را کمی افزایش داده اند. مثلاً قبل از عرضه آیفون ۶ مدلهای قبلی مجهز به باتری لیتیوم یونی ۱۵۰۰ میلی آمپرساعتی بودند.
اما لزوماً نمیتوان انتظار داشت که در سالهای پیش رو باتریهای ۴ هزار میلی آمپرساعتی پر کاربرد شوند چون امروزه گوشیهای بهتر و مجهزتری در بازار وجود دارند.
برای مثال گوشی گلکسی A9 پروی سامسونگ باتری ۵ هزار میلی آمپرساعتی دارد که میتواند بدون نیاز به شارژ مجدد بیشتر از یک روز کار کند. بعلاوه بعضی از گوشیها به باتریهای ۶ هزار میلی آمپرساعتی مجهز شده اند مثل گلکسی M20 سامسونگ.
آیا میلی آمپرساعت بیشتر معادل با زمان استفاده بیشتر است؟
امروزه کاربران تمایل زیادی به دانستن ظرفیت باتری موبایلشان دارند تا در جریان باشند که حدوداً هر چند مدت یک بار باید آن را شارژ کرد. به ویژه افرادی که دائماً در حال سفر و جابجایی هستند نگران میزان ماندگاری شارژ باتری بخصوص حین سفرهای طولانی هستند. به همین دلیل عده زیادی به دنبال تهیه شارژر قابل حمل هستند تا به مشکلی برخورد نکنند.
بنابراین حالا کاربران بیشتر از قبل از این واقعیت مطلع هستند که یک باتری با ظرفیت mAh بیشتر ماندگاری بیشتری دارد و به همین دلیل قبل از خرید گوشی یا تعویض باتری قدیمی، این نکته را بررسی میکنند.
ماندگاری شارژ یک وسیله به احتمال زیاد تحت تاثیر نوع استفاده از آن هم قرار دارد. به بیان دیگر اگر استفاده سنگینی از گوشی کنید مثلاً برای استریم موزیک، اجرای بازیهای ویدیویی و تماشای ویدیو، باتری سریع تر تخلیه میشود.
از طرفی اگر با احتیاط از گوشی استفاده کنید مثلاً فقط برای ارسال پیام و تماسهای کوتاه، نیازی به شارژ مکرر گوشی ندارید.
پاوربانکها یکی از راهکارهای افزایش ماندگاری شارژ هستند. مثلاً آیفون ۷ دارای باتری ۱۹۶۰ میلی آمپرساعتی است که میتوان ۱۴ ساعت با آن صحبت کرد و برای شارژ کامل به ۲٫۵ ساعت زمان نیاز دارد اما مثل هر آیفونی، باتری این گوشی هم قابل جابجایی نیست. بنابراین نمیتوان یک باتری با ظرفیت بیشتر در آن قرار داد.
واقعیت این است که هر چند یک پاوربانک ۱۰ هزار میلی آمپرساعتی به طور متوسط امکان شارژ باتری آیفون ۷ به اندازه ۳٫۳ بار را ندارد اما میتواند ماندگاری شارژ را ۲ برابر کند.
در هر صورت شاید نتوان به صورت دقیق تخمین زد که یک باتری چقدر ماندگاری دارد. مشخصات فنی روی دستگاه یک برآورد کلی از ماندگاری شارژ آن هستند اما در واقعیت ممکن است اعداد و ارقام متفاوت باشند چون بستگی به برند، مدل و میزان استفاده از گوشی دارند.
آیا میلی آمپرساعت تاثیری بر طول عمر باتری دارد؟
به صورت کلی، میزان عمر باتریهای لیتیوم یونی که معمولاً جنس باتری گوشی هم از این نوع است، حدود سه سال است.
تعداد دفعاتی که میتوان باتریهای قابل شارژ را دوباره شارژ کرد محدود است. بر اساس بعضی از برآوردها این رقم به طور میانگین بین ۳۰۰ تا ۸۰۰ است که به آن چرخه حیات هم گفته میشود. به همین دلیل عادات مصرف کاربر تاثیر قابل توجهی بر میانگین عمر باتری دارند.
اما آیا این ظرفیت ارتباطی به طول عمر باتری دارد؟ آیا ظرفیت بیشتر معادل با طول عمر بیشتر است یا کمتر؟ پاسخ این است که عدد mAh باتری قابل شارژ، تاثیری بر طول عمر آن ندارند اما بر طرز استفاده از آن تاثیرگذار است.
فرمولهای مفید
مفاهیم و فرمولهای زیر برای محاسبه طول عمر باتری گوشی و مقایسه انواع آنها مفید هستند.
تبدیل mAh به آمپر
همانطور که پیش از این اشاره شد، محاسبه این فرمول کاملاً ساده است چون ۱ آمپر (amp یا ampere) معادل با هزار میلی آمپر (milliamp) است.
تبدیل mAh به وات ساعت
تبدیل mAh به وات ساعت از طریق این فرمول انجام میشود:
mAh*(V)/1000 = Wh.
برای مثال توان یک باتری ۳۰۰ میلی آمپرساعتی با رتبه ۵ ولت، ۱٫۵ وات ساعت است چون
۳۰۰mAh * 5V /1000 = 1.5 Wh
از این جهت Wh نشان دهنده میزان برقی است که یک باتری میتواند تامین کند. برای محاسبه خودکار این فرمولها میتوانید از ماشین حساب mAh به Wh استفاده کنید.
محاسبه ماندگاری شارژ باتری
عمر باتری را میتوان با استفاده از رقم میلی آمپرساعت و جریان مدار (گوشی) محاسبه کرد:
ماندگاری شارژ = ظرفیت باتری بر حسب میلی آمپرساعت تقسیم بر جریان برق بر حسب میلی آمپرساعت
به بیان دیگر، هر چقدر جریان بیشتر باشد ماندگاری شارژ کمتر خواهد بود و بالعکس. مثلاً برای تخلیه شارژ باتری ۵ هزار میلی آمپرساعتی گوشی گلکسی A9 پرو با جریان برق ۱۹۵ میلی آمپری آن، باید ۲۵ ساعت و ۵ دقیقه سپری شود.
دلیل اهمیت میلی آمپر ساعت و وات ساعت چیست؟
دانستن میلی آمپرساعت و وات ساعت از این جهت مهم است که به خریداران امکان میدهد در جریان میزان ماندگاری شارژ باتری قرار بگیرند و وسیله و باتری بخرند که منطبق با نیازشان باشد.
نکته بعدی این است که اجازه حمل و نقل باتریهایی با ظرفیت بیشتر از ۱۰۰ وات ساعت در پرواز وجود ندارد. اداره امنیت حمل و نقل و اداره هوانوردی فدرال آمریکا قوانین خاصی در این زمینه دارند.
نتیجه گیری
به صورت کلی، mAh در باتریها ابزاری برای ارزیابی میزان ظرفیت آنهاست. هر چقدر عدد mAh بیشتر باشد، ماندگاری شارژ باتری هم بیشتر است اما mAh تنها شاخص برای ماندگاری شارژ نیست چون ماندگاری شارژ باتری بستگی به طرز استفاده و خروجی وسیله دارد و طول عمر آن هم به تعداد سیکلهای شارژ و دشارژ آن بستگی دارد.
منبع : Powerbankexpert