آشنایی با ۱۰ مورد از بایدها و نبایدهای امنیت اینترنتی
قطعاً هنگام کار با اینترنت از همه ریسکهایی که متوجه شما هستند اطلاع دارید. هنگام وبگردی نباید نکات امنیتی را نادیده بگیرید در غیر این صورت ممکن است قربانی سرقت هویت، بدافزار و مهندسی اجتماعی شوید. در این مطلب به آشنایی با ۱۰ مورد از بایدها و نبایدهای امنیت اینترنتی خواهیم پرداخت که این نکات به حفاظت از دادههای شما در دنیای اینترنت کمک میکنند.
بایدها
نصب آنتی ویروس و آپدیت کردن آن به صورت منظم
این مورد یکی از پروتکلهای امنیتی پایه است که باید برای کامپیوترهای کاری و شخصی خودتان آن را رعایت کنید. برای انتخاب چنین نرمافزارهایی گزینههای مختلفی در اختیار شماست.
ابزارهای رایگان امکانات امنیتی سادهای دارند اما برای رسیدن به حداکثر سطح امنیت باید هزینه کنید. حتماً برای وبگردی امن وجود قابلیت حفاظت در برابر بدافزار را فراموش نکنید.
بروز نگه داشتن آنتی ویروس هم اهمیت زیادی دارد چون دائماً آسیب پذیریهای جدیدی شناسایی شده و پچ میشوند در نتیجه در صورت کار با نسخههای قدیمی تر، این آسیب پذیریها همچنان وجود خواهند داشت. بیشتر پکیجهای امنیتی قابلیت آپدیت خودکار را دارند. همچنین میتوان این ابزارها را طوری تنظیم کرد که در فواصل مشخص کامپیوتر شما را اسکن کنند بدون اینکه لازم باشد خود شما کار خاصی انجام دهید.
انتخاب پسوردهایی قوی
پسوردهای شما نقش مهمی در حفاظت از دادههای شما در فضای آنلاین دارند. در نتیجه باید برای حسابهای شبکههای اجتماعی، فروشگاههای آنلاین، ایمیل شخصی و غیره از پسوردهایی قوی استفاده کنید.
بعضی از سایتها توصیههای خاصی برای پسورد مطرح میکنند مثل استفاده از ترکیب کاراکترهای ویژه و اعداد و حروف. بعضی دیگر هم پسوردهای متغایر با اصول مورد نظرشان را قبول نمیکنند. اما هر وبسایتی این قابلیت را ندارد. وقتی پسورد خودتان را تنظیم و انتخاب میکنید به خاطر داشته باشید که این پسورد باید از جامعیت و اطلاعات شخصی شما حفاظت کند.
محدود کردن انتشار اطلاعات شخصی
از انتشار بیش از حد اطلاعات در فضای آنلاین خودداری کنید. با به اشتراک گذاشتن اطلاعات خصوصی خودتان با دیگران، لوکیشن، کارهای روزانه و سایر اطلاعات خودتان را در دسترس دیگران قرار میدهید.
سرقت هویت را فراموش نکنید. هر چقدر اطلاعات بیشتری درباره خودتان منتشر کنید، خطر جعل هویت شما توسط مجرمان سایبری بیشتر میشود؛ این یک خطر جدی است که میتواند زندگی و آسایش شما را تهدید کند. خیلی از کاربران قربانی چنین تهدیداتی شده اند پس مراقب باشید که این اتفاق برای شما رخ ندهد.
مراقب طعمههای کلیکی (Clickbait) مشکوک باشید
هنگام وبگردی با وبسایتهای مختلفی روبرو میشوند که سعی دارند با نمایش تبلیغات جذاب، کاربران را تشویق به کلیک کنند. این تبلیغات از این جهت خطرناک هستند که ممکن است منجر به نفوذ ویروس به کامپیوتر شما شوند.
مراقب مطالبی که در فضای آنلاین مطالعه میکنید و روی آنها کلیک میکنید باشید. حتی اگر پیشنهاد ارائه شده بیش از حد جذاب به نظر میرسد، اول اطلاعات ارائه شده را بررسی کنید – بخصوص اینکه لینک مورد نظر واقعاً به کجا ختم میشود – و بعد در صورت اطمینان از درست بودن، روی آنها کلیک کنید.
فعال کردن احرازهویت دو مرحلهای
احرازهویت دو مرحلهای یک لایه امنیتی اضافه برای اکانت شما ایجاد میکند. در نتیجه مانع اقدام مجرمان سایبری میشود چون علاوه بر پسورد باید به یک فاکتور دیگر هم دسترسی داشته باشند (مثل کدی که به موبایل یا ایمیل ارسال میشود).
به این ترتیب کار مجرمان برای سرقت اطلاعات و دسترسی به دادههای شما بسیار سخت تر میشود. حتماً در صورت وجود این قابلیت از آن استفاده کنید.
نبایدها
استفاده از یک پسورد برای وبسایتهای مختلف
خانهای با چندین قفل مختلف را تصور کنید که فقط با یک کلید میتوان همه درهای آن را باز کرد. اگر سارقی به همین یک کلید دسترسی پیدا کند، میتواند به راحتی همه درهای خانه را باز کند.
این شرایط درباره پسوردهای کاربران هم صدق میکند.
تنظیم یک پسورد قوی به تنهایی کافی نیست بلکه باید برای هر حساب از یک پسورد متفاوت استفاده کنید تا مجرمان نتوانند همه اطلاعات شخصی شما را به دست آورند. وگرنه در صورت بروز رخنه امنیتی در یک سایت، سایر اطلاعات شما هم افشا میشوند.
استفاده از یک ایمیل آدرس
آدرس ایمیل شما فاکتور مهمی برای عضویت در وبسایتهای مختلف محسوب میشود. حتی برای حسابهای بانکی هم نیاز به ارائه ایمیل دارید اما فرض کنید که پسورد ایمیل خودتان را فراموش کرده اید یا آدرس ایمیل شما هک شود. برای پیشگیری از بروز مشکل در چنین شرایطی بهتر است چند ایمیل آدرس مختلف و یک طرح بازیابی داشته باشید تا بتوانید اطلاعات مهم خودتان را بازیابی کنید.
ذخیره اطلاعات کارتهای بانکی در وبسایتها
چه به طور منظم خرید آنلاین میکنید و چه گاهی اوقات، بهتر است از ذخیره اطلاعات کارتتان در وبسایتها خودداری کنید.
هر چقدر اطلاعات بیشتری را در سایتهای مختلف ذخیره کنید، احتمال سرقت هویت شما در صورت بروز رخنههای اطلاعاتی بیشتر میشود بخصوص با توجه به اینکه خیلی از وبسایتها برای ساختن اکانت، اطلاعات هویتی مختلفی از شما دریافت میکنند.
دانلود نرمافزارهای ناشناخته
احتمالاً برای شما هم پیش آمده که حین وبگردی با تبلیغات مختلف روبرو شوید که نرمافزارهای رایگان را تبلیغ میکنند. هر چقدر هم که چنین پیشنهادی جذاب به نظر برسد از دانلود این نرمافزارها خودداری کنید. همیشه اگر پیشنهادی بیش از حد جذاب به نظر میرسد به آن شک کنید. این نکته درباره پیوستهای ایمیلی هم صدق میکند.
ابزارهای امنیتی از شما در برابر تهدیدات مختلف حفاظت میکنند اما با کلیک کردن روی لینکهایی که به سالم بودن آنها مطمئن نیستید، بدافزارها را به سیستم خودتان دعوت میکنید.
دادن اجازه ذخیره نام کاربری و پسورد به وبسایتها
از دادن اجازه ذخیره نام کاربری و پسورد خودتان به وبسایتها خودداری کنید.
هر شخصی که به کامپیوتر، لپ تاپ یا گوشی شما دسترسی داشته باشد به دلیل ذخیره اطلاعات لاگین شما در این وبسایتها به راحتی میتواند وارد حسابهای شما شود. حتی اگر دائماً از یک سرویس خاص استفاده میکنید اما اطلاعات مهمی در آن دارید، رعایت این نکته را فراموش نکنید.
امنیت اینترنتی مستلزم انتخابهای هوشمندانه است
امنیت اینترنتی شما به میزان زیادی به انتخابهایی که انجام میدهید بستگی دارد.
هر چقدر تصمیمات هوشمندانه تری بگیرید، احتمال سرقت هویت شما کمتر میشود. مجرمان سایبری همیشه منتظر هستند تا فقط یک خطا از شما سربزند. پس مراقب و هوشیار باشید و هرگز هنگام وبگردی توجه به اصول امنیتی را فراموش نکنید.
منبع : MUO