بررسی و معرفی بهترین مرورگر
شاید تا به حال به این نکته توجه نکرده باشید اما کارایی، مجموعه امکانات و ابزارهای محافظت از حریم خصوصی در هر یک از اپلیکیشنهای مرور وب متفاوت است. تقریباً از هنگام شکل گیری و ظهور اینترنت رقابت بین مرورگرهای مختلف هم آغاز شد. اما با توجه به ظهور رقبای جدید در این عرصه و ابداع تکنولوژیهای جدید این رقابت شدت بیشتری پیدا کرده است. در این مقاله به بررسی و معرفی بهترین مرورگر خواهیم پرداخت.
در اواخر دهه ۹۰ و اوایل قرن بیست و یکم میلادی، مرورگرهای موجود اینترنت اکسپلورر مایکروسافت و نتاسکیپ نویگیتور بودند. حالا حدود ۲۰ سال بعد تکنولوژیهای اختصاصی اینترنت اکسپلورر (فراهم کردن امکان ایجاد وبسایتهای تعاملی و اپلیکیشن مانند)، باعث شده تا قابلیتهای مبتنی بر استانداردهای W3C تجربیات آنلاین جدیدی برای ما فراهم کنند.
امروزه در حوزه مرورگرهای وب گزینه برتر گوگل کروم محسوب میشود. گوگل غول تبلیغات وب و جستجوهای اینترنتی است که بیشتر محتوای وب توسط آن عرضه میشود (comScore) و ادعا شده که با عرضه کروم حدود ۷۰ درصد از بازار مرورگرها را در اختیار گرفته است (بر اساس اعداد و ارقام NetMarketShare و StatCounter). اما این ارقام مربوط به حوزه کامپیوتر بودند، در حوزه موبایل هم گوگل با در اختیار داشتن بیش از ۶۰ درصد از این بازار پرکاربردترین مرورگر محسوب میشود.
هر چند گوگل از نظر تعداد کاربران پیشرو است (البته نه در دستگاههای اپل) اما از نظر تمام معیارها یا تعداد قابلیتها پیشرو محسوب نمیشود. فایرفاکس، اج، سافاری و اپرا همگی امکاناتی دارند که در مرورگر گوگل مشاهده نمیشود. البته این به آن معنا نیست که کروم مرورگر فوق العادهای نیست بلکه باید توجه داشته باشید که گزینههای بسیار خوب دیگری هم وجود دارند. در این مقاله پنج مورد از محبوب ترین مرورگرها وب در امریکا به ترتیب محبوبیتشان بررسی شده اند. متاسفانه Brave و Vivaldi – که هر دو جزء گزینههای برتر و منحصربفرد محسوب میشوند – در این لیست جایی ندارند.
اما امروزه چه ویژگیهای برای یک مرورگر مهم محسوب میشوند؟ قطعاً سرعت و قابلیت سازگاری جزء مهم ترین الزامات هستند. اما در دنیای امروزی که گوشیهای هوشمند به شدت فراگیر شده اند ارتباط بین مرورگرهای دسک تاپ و گوشی افزایش چشمگیری پیدا کرده است. حالا برخی مرورگرها به شما امکان میدهند که یک صفحه وب را از دستگاهی به دستگاه دیگر ارسال کنید و همه آنها این امکان را دارند که بوکمارکها را بین این مرورگرها همگام سازی کنید.
یکی از معیارهای مهم سنجش میزان سازگاری با استانداردها، وبسایت تست HTML5 است که به قابلیت سازگاری مرورگرهای مختلف امتیاز میدهد. بالاترین امتیاز ممکن ۵۵۵ است و برای پشتیبانی از هر استاندارد امتیازاتی به یک مرورگر تعلق میگیرد. در حال حاضر کروم با امتیاز ۵۲۸ در این زمینه پیشرو است. اپرا و سایر مرورگرهای مبتنی بر کرومیوم امتیازات تقریباً مشابهی دارند که این امتیاز برای مرورگر اج ۴۹۲، برای فایرفاکس ۴۹۱ و برای سافاری ۴۷۱ است. چند سال پیش امتیاز حدود ۳۰۰ فوق العاده محسوب میشد و اینترنت اکسپلورر (که هنوز هم میلیونها نفر از آن استفاده میکنند) همچنان در سطح امتیاز ۳۱۲ باقی مانده است.
جهت انجام تست سرعت از بنچمارک WebXPRT 3 استفاده شد که سرعت اپلیکیشنهای اینترنتی در زمینههای مختلف مثل ارتقای تصویر، رمزنگاری، تعیین قیمت آپشنهای بورس و دستکاری متن را ارزیابی میکند. این تست روی یک کامپیوتر چند در یک Asus با مدل Z240IC و صفحه لمسی ۴K اجرا شد که پردازشگر ۲٫۸GHz Core i7-6700T و ویندوز ۱۰ (نسخه ۱۹۰۳) روی آن نصب شده بود. برای تست سافاری از iMac ۳٫۱GHz Core i7-4770S استفاده شد (البته این دو سختافزار کاملاً قابل قیاس نیستند اما میتوان یک مقایسه کلی انجام داد). باید توجه داشت که تستهای کاملاً مصنوعی قادر به ارزیابی تمام شرایط واقعی در مرور وب نیستند.
از نظر میزان مصرف هارد، اج در سیستم عامل ویندوز (پس از پاکسازی کش) ۱۷۷ مگابایت، فایرفاکس ۱۸۷ مگابایت، اپرا ۱۹۱ مگابایت و کروم ۴۳۷ مگابایت فضا اشغال کردند. از آنجایی که کروم و اپرا میزان مصرف هارد را در قسمت Settings / Apps & Features گزارش نمیدهند، سایز فولدر آنها بررسی شد. مشخص شد که کروم در فولدر Programs (x86) نصب میشود که معمولاً فقط برای اپلیکیشنهای ۳۲ بیتی استفاده میشود اما با این حال با تایپ کردن عبارت chrome://version/ در نوار آدرس مشخص شد که نسخه نصب شده ۶۴ بیتی است.
امروز ویژگیهایی مثل حریم خصوصی، سفارشی سازی، امکاناتی که برای راحتی کاربر عرضه میشوند، ابزارهای صفحه شروع و تبها و قابلیت ادغام با موبایل، از نظر اهمیت جایگزین ویژگیهایی مثل سرعت و پشتیبانی از استانداردها شده اند. حالا تمام مرورگرها میتوانند پسوردها را برای شما به خاطر سپرده و آنها را همگام سازی کنند (به صورت رمزنگاری شده) همچنین میتوانند تاریخچه مرورگر و بوک مارکها را بین دستگاههای موبایل، لپ تاپ و کامپیوتر همگام سازی کنند. کروم به صورت پیش فرض کاربران را در سرویسهایی مثل جیمیل و یوتیوب ثبت نام میکند که از نظر عدهای یک اقدام خودسرانه محسوب میشود.
کارشناسان حریم خصوصی استفاده از VPN (مخفف کلمات شبکه خصوصی مجازی) را برای مخفی کردن فعالیتهای کاربران از دید ISP و سایر نهادهای واسط بین کاربر و سایتی که از آن بازدید میکند، میپسندند. اپرا تنها مرورگری است که یک وی پی ان داخلی دارد. فایرفاکس هم در زمینه حریم خصوصی سابقه خوبی دارد و در حالت private علاوه بر ذخیره نکردن تاریخچه و کوکیها فعالیتهای شما را از سایتهای ردیاب شخص ثالث مخفی میکند. بعلاوه حالا فایرفاکس و سافاری قابلیتی تحت عنوان fingerprint protection دارند – که از شناسایی کاربران توسط ردیابها بر اساس تنظیمات سختافزاری و نرمافزاری پیشگیری میکند. همچنین فایرفاکس یک مکانیزم داخلی برای بلاک کردن محتوا دارد که باعث مقابله با ردیابهای شناخته شده و برخی بدافزارهای استخراج ارز دیجیتال میشود.
ابزارهای مفید برای مرور وب هم میتوانند در تصمیم شما نقش داشته باشند. مثلاً حالت مطالعه (Reading Mode) شلوغی صفحات وب را کمتر میکند – با حذف تبلیغات، ویدیوها و غیره – تا بتوانید بهتر روی متن تمرکز کنید. یکی دیگر از این امکانات دکمه به اشتراک گذاری یا Share است. با توجه به کاربرد زیاد شبکههای اجتماعی وجود این قابلیت برای راحتی کاربران ضروری است.
اپرا یکی از محبوب ترین مرورگرهای وب است که یک والت ارز دیجیتال هم در آن تعبیه شده البته مرورگر Brave که قبلاً به آن اشاره کردیم هم دارای این امکان هست. همچنین اپرا به خاطر ویژگی Speed Dial شناخته شده است که میتوانید با استفاده از آن آدرسهای مختلف را روی صفحه home مرتب کنید (هر چند مرورگرهای دیگر هم چنین قابلیتی را دارند) همچنین این مرورگر ابزاری برای دسترسی به سرویسهای پرکاربرد مثل واتساپ دارد.
اج هم یک قابلیت جالب توجه و منحصربفرد دارد که با یک کلیک راست یک پنل در کنار صفحه نمایش میدهد که میتوانید نتایج جستجوی متن انتخابی خودتان را در آن مشاهده کنید. همچنین یک تب به صورت drop-down دارد که با استفاده از آن میتوانید مجموعهای از تبهای مختلف را برای استفادههای بعدی انتخاب کنید. فایرفاکس به شما امکان میدهد که یک صفحه را در یک Pocket ذخیره کنید یا برای مواقعی که میخواهید با دو شناسه مختلف در یک سایت لاگین کنید یک Container جدید باز کنید. ابزارهای اسکرین شات هم وارد مرورگرها شده اند و اج، فایرفاکس و اپرا هم چنین ابزارهایی را دارند.
در صورتیکه نسبت به هر کدام از این مرورگرها علاقه یا باور خاصی دارید، لطفاً نظرات خود را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.
گوگل کروم
بیشتر کاربران وب نیازی به معرفی این مرورگر مشهور ندارند. این مرورگر طراحی جذابی داشته و صفحات را با سرعت خوبی بارگذاری میکند. در حال حاضر کد بیشتر وبسایتها برای این مرورگر طراحی میشود، بنابراین مشکلی در زمینه قابلیت سازگاری کد ندارد. با این حال هر مرورگری هر از گاهی با یک یا چند سایت خاص دچار مشکل میشود و گاهی اوقات یک بروزرسانی مرورگر منجر به ایجاد مشکلاتی میشود حتی با سایتهایی که ساختار کاملاً خوبی دارند.
همانطور که پیش از این اشاره شد، کروم در وبسایت HTML5Test بیشترین نمره را دریافت کرده است. همچنین در زمینه بنچمارک WebXPRT 3 هم امتیاز خوبی دریافت میکند. این بنچمارک سرعت اپلیکیشنهای اینترنتی مثل تنظیم کیفیت تصاویر، تعیین قیمت آپشنهای بورس، رمزنگاری و دستکاری متن را ارزیابی میکند. این مرورگر نسبت به سایر مرورگرهای تحت ویندوز رم بیشتری مصرف میکند اما بخشی از آن برای افزایش سرعت کارها از طریق بارگذاری محتوا از قبل مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین این مرورگر نسبت به سایر مرورگرها پردازشهای بسیار بیشتری ایجاد میکند تا با تفکیک کردن تبها، پلاگینها و فریمها از سایر اجزای صفحه از ثبات و پایداری اطمینان حاصل شود.
گوگل دائماً روی جنبههای امنیتی و ارتقای امکانات این مرورگر کار میکند اما مثل هر نرم افزاری در این نرمافزار هم باگهایی مشاهده میشود پس مطمئن شوید که مرورگر شما همواره به روز است. یکی دیگر از مزایای استفاده از کروم این است که نیازی به رد کردن پیامهای مختلفی که هنگام بازدید از گوگل نیوز، جی میل، یوتیوب و غیره شما را دعوت به نصب کروم میکنند نخواهید داشت.
در حال حاضر کروم هیچ قابلیت و امکانات منحصربفردی ندارد، در این مرورگر وی پی ان داخلی، ابزارهای سازماندهی تبهای مرورگر، ابزارهای مدیریت ارز دیجیتال، حالت مطالعه، دکمه به اشتراک گذاری، ابزار اسکرین شات وجود ندارد. مسلماً این شرایط برای بیشتر کاربران وب قابل قبول است. اخیراً به نسخه اندروید کروم قابلیتهایی همچون تمهای دارک و گروه بندی تبها اضافه شد.
گوگل اخیراً دو بیانیه ظاهراً متناقض را منتشر کرد که هر دو با حریم خصوصی ارتباط داشتند. این شرکت در ماه می اعلام کرد که تابع مربوط به یک API که به نرمافزار ادبلاکر امکان مسدود کردن کامل آگهیهای تبلیغاتی را میدهد، حذف میکند. سپس در ماه آگوست مجموعهای از استانداردهای باز را معرفی کرد که با هدف تقویت حریم خصوصی در وب معرفی شده بودند و Privacy Sandbox نام دارند. در حال حاضر این طرح در مرحله برنامه ریزی قرار دارد و سعی دارد هم به هدفمندی تبلیغات و هم حفظ حریم خصوصی کاربران کمک کند.
امکانات مختلفی در کروم وجود دارند که فقط برای متخصصین وب قابل استفاده هستند و میتوانند در بخش تنظیمات about:flags از آنها استفاده کنند. چند نمونه از این امکانات عبارتند از: تشخیص نشت پسورد که اخیراً معرفی شد، مشاهده خلاصهای از صفحه و حالت دارک برای وبسایتها.
مرورگر تحت موبایل کروم قابلیتهای خیلی خوبی دارد و امکان همگام سازی بوکمارکها، پسوردها و تنظیمات را فراهم کرده است. این مرورگر هم مثل نسخه دسک تاپ امکان دریافت ورودی صوتی هنگام استفاده از سرچ گوگل را دارد. همچنین مرورگر موبایل بر اساس تاریخچه مرور وب محتوایی را به شما پیشنهاد میکند که ممکن است به آن علاقمند باشید.
موزیلا فایرفاکس
فایرفاکس، که یک پروژه اپن سورس از بنیاد غیرانتفاعی موزیلا است در زمینه بسیاری از قابلیتها و امکانات پیشگام بوده و سازمانی که توسعه آن را برعهده داشته همیشه یکی از حامیان سرسخت حریم خصوصی افراد در فضای آنلاین بوده است. این مرورگر به دلیل حجم بالای افزونههایی که برای آن تولید شده قابل توجه است. Pocket سرویس ذخیره سایت قابل همگام سازی موزیلا جزء امکانات داخلی آن است و افزونه منحصربفرد Multi-Account Containers به شما اجازه میدهد که در تبهای مختلف با اکانتهای متفاوتی به یک سایت لاگین کنید – بدون وجود این قابلیت باید یک پنجره private یا مرورگر دیگر باز میکردید تا از تمام اکانتهای خود خارج شده و یک سشن تازه برای شما شروع شود.
مرورگر موزیلا در زمینه پشتیبانی از قابلیتهای جدید CSS و HTML5 پیشگام است و این کمپانی در حال کار روی استانداردهای تبدیل متن به گفتار و AR اپن سورس است. حالا این سازمان یک سرویس مدیریت پسورد کامل به نام Lockwise عرضه کرده که قادر به تولید پسوردهایی پیچیده، همگام سازی آنها روی دستگاههای مختلف و ایمن سازی تمام اطلاعات با استفاده از یک پسورد مستر (master یا اصلی) قوی است.
اپلیکیشنهای موبایلی فایرفاکس اینترفیسهایی فوق العاده دارند و میتوانید یک تب از یک وبسایت را از هر دستگاهی به دستگاه دیگری که با همان اکانت در آن لاگین کردید ارسال کنید. با این قابلیت میتوانید وقتی در حال مطالعه صفحهای با کامپیوتر هستید بلافاصله آن را به گوشی ارسال کنید و بالعکس.
علاوه بر این امکانات، فایرفاکس یک دکمه Pocket در نوار آدرس خود دارد که با استفاده از آن میتوانید یک صفحه را ذخیره کنید تا بعداً از هر جایی آن را با یک کلیک باز کنید. دکمه Reader View باعث میشود صفحه سایت از تبلیغات، آگهیها و ویدیوها خالی شود تا بتوانید متن صفحه را به راحتی مطالعه کنید. در نهایت، این مرورگر قابلیت تنظیم و سفارشی سازی فوق العادهای دارد و میتوانید دکمههای نوارابزار آن را طبق سلیقه خودتان مرتب کنید.
اپل سافاری
مرورگر پیش فرض مک و iOS یک گزینه فوق العاده است هر چند اینترفیس آن هم روی دسک تاپ و هم موبایل یکسری المانهای غیراستاندارد دارد. سافاری در زمینه چند قابلیت محدود پیشرو است. به عنوان مثال اولین مرورگری بود که حالت مطالعه را ارائه کرد که در این حالت صفحه خالی از شلوغیهایی مثل آگهیهای تبلیغاتی میشد تا کاربر بتواند راحت تر مقالات را مطالعه کند. این قابلیت در سال ۲۰۱۰ معرفی شد و بعد به تمام مرورگرها غیر از کروم راه پیدا کرد.
اخیراً سافاری در iOS 13 و macOS Catalina مکانیزم محافظت fingerprinting را فراهم کرده که از شناسایی شما توسط ردیابهای وب بر اساس مشخصات سیستم پیشگیری میکند. همچنین این نسخه جدید قابلیت پشتیبانی از اپلپی را دارد و این امکان را برای کاربران فراهم کرده که به اکانت اپل خودشان لاگین کنند تا به جای تایید حساب کاربری بر اساس اکانتهای گوگل و فیسبوک از این روش استفاده شود.
اگر از آیفون و مک استفاده میکنید ادغام سافاری در این دو پلتفرم اقدام بسیار معقولی خواهد بود چون قابلیت Handoff اپل به شما امکان میدهد که سشن مرورگر را روی یک دستگاه دیگر ادامه دهید.
سافاری هم پس از سایر مرورگرها قابلیت پشتیبانی از امکانات HTML5 را اضافه کرد اما ما به عنوان کاربر این مرورگر هنوز ناسازگاریهایی از این مرورگر با هیچ سایتی مشاهده نکردیم. در زمیه بنچمارک WebXPRT 3 این مرورگر سریع تر از سایر گزینهها کار میکند هر چند ما آن را روی یک iMac با پردازشگر Core i7 CPU اجرا کردیم.
مایکروسافت اج
طی چند ماه آینده یک نسخه کاملاً متفاوت از مرورگر اج منتشر خواهد شد. تیم سازنده مرورگر مایکروسافت در کنفرانس سالیانه Build خود اعلام کرد که در حال تلاش برای حفظ سازگاری این مرورگر با سایتهایی بوده که برای کروم کدنویسی شدند. نتیجه این تلاشها این شد که نسخه بعدی مرورگر مایکروسافت روی موتور کرومیوم اجرا میشود، همان موتوری که کروم از آن استفاده میکند. کرومیوم یک پروژه توسعه اپن سورس است که توسط گوگل مدیریت میشود.
با این حال نسخه فعلی اج قابلیتهای زیادی دارد. این مرورگر سریع است، منابع زیادی از کامپیوتر مصرف نمیکند و دارای یکسری ابزارهای منحصربفرد است. از جمله امکان راست کلیک کردن برای جستجوی وب درباره متن انتخاب شده، دکمه share که با استفاده از آن میتوانید یک صفحه را توییت یا ایمیل کنید و باز شدن بوکمارکها فقط هنگامی که تب جدید باز میکنید تا جای بیشتری برای سایتی که مشغول مشاهده آن هستید باز شود. از دیگر قابلیتهای آن میتوان به امکانات مدیریت تب از جمله پیش نمایش تبها، کنار گذاشتن تبها برای استفادههای بعدی و ابزارهای اسکرین شات و مارکاپ صفحات وب اشاره کرد. یکی از امکانات خیلی جالبی که در اج بتا پیشرفت داشته Read Aloud است که در صورت فعال کردن آن خود هوش مصنوعی صفحه مورد نظر را برای شما میخواند.
اما نسخه فعلی مرورگر اج با وجود تمام این امکانات مفید و منحصربفرد مشکلاتی در زمینه قابلیت سازگاری دارد چون امروزه بیشتر سایتها برای کروم کدنویسی میشوند. انتظار میرود که این مشکلات در نسخه بعدی رفع شوند چون در این نسخه از همان کد رندرینگ مرورگر کروم استفاده خواهد شد.
اپرا
اپرا زمانی بین مرورگرهای وب پیشگام بود و قابلیتها و ابتکاراتی مثل تبهای مرورگر، CSS، کادر جستجوی داخل مرورگر همگی توسط این مرورگر معرفی شدند. برخی از کاربران پس از اینکه کمپانی مادر اپرا توسط یک گروه سرمایه گذاری چینی خریداری شد دچار ترس و دلهره شدند اما در حال حاضر [سهام] این شرکت به صورت عمومی در بورس نزدک معامله میشود در نتیجه این حرکت فقط یک سرمایه گذاری بوده و برنامهای جهت انتقال دادههای کاربران به پکن وجود نداشته است.
در حقیقت اپرا میتواند نسبت به سایر مرورگرها ادعای بیشتری در زمینه حریم خصوصی داشته باشد – اگر شما هم به وی پی ان اعتقاد داشته باشید چون این مرورگر یک وی پی ان داخلی دارد که خوب و سریع کار میکند. به باور عدهای وی پی ان اپرا در حقیقت یک پروکسی سرور رمزنگاری شده است اما تفاوت آن با یک وی پی ان استاندارد این است که در این حالت ترافیک وب از طریق خود اپرا محافظت شده و تغییر مسیر میدهد نه یک اپلیکیشن متصل به اینترنت که روی گوشی یا کامپیوتر نصب شده باشد.
اپرا هم از موتور رندرینگ کرومیوم استفاده میکند بنابراین به ندرت با مشکل عدم سازگاری روبرو خواهید شد و بعلاوه عملکرد پرسرعتی دارد. همچنین این مرورگر در مقایسه با کروم حافظه و فضای کمتری از هارد مصرف میکند.
علاوه بر وی پی ان یکی دیگر از قابلیتهای اپرا یک ادبلاکر داخلی است که باعث مسدود شدن ردیابها و اسکریپتهای استخراج ارز دیجیتال هم میشود. توجه کنید که اپرا امکان محافظت در برابر استخراج ارز دیجیتال را یک سال زودتر از فایرفاکس اضافه کرد (گوگل هنوز چنین امکانی را به کروم اضافه نکرده است). همچنین مسدود کردن تبلیغات باعث کمتر شدن میزان مصرف دیتا میشود که از نظر برخی کاربران یک معیار مهم است.
سایر قابلیتهای منحصر بفرد اپرا عبارتند از: سیستم Speed Dial، صفحه یا تب جدید، نوار کناری با قابلیت دسترسی سریع که حاوی سرویسهای پرکاربرد مثل واتساپ است و والت ارز دیجیتال این مرورگر که از ارزهای بیتکوین و ترون پشتیبانی میکند.
برای گوشیهای موبایل Opera Touch اپلیکیشنی با طراحی زیبا است که (از طریق اسکن کد QR) به کامپیوتر متصل میشود. با استفاده از این قابلیت میتوانید یادداشتها و صفحات وب را به راحتی بین دستگاههای مختلف منتقل کنید.
سایر مرورگرها
قابلیتهایی که میتوان در برخی مرورگرها که در این مطلب به آنها اشاره نشد پیدا کرد عبارتند از محافظت فوق العاده از حریم خصوصی و قابلیت تنظیم فوق العاده زیاد.
منبع : PCMAG