چرا باید برای خرید کامپیوترهای مجهز به تکنولوژی ۵G تا سال ۲۰۲۱ منتظر بمانید
تا جولای ۲۰۲۱ افرادی که به دنبال کامپیوترهایی با قابلیت اتصال ۵G هستند حداقل سه گزینه از بین برندهای بزرگ خواهند داشت. در این بین تبلتها و لپتاپهای مجهز به فناوری کوالکام هم وجود دارند که از پلتفرمهای رایانشی جدید این کمپانی یعنی اسنپدراگون ۸c و ۷c استفاده میکنند. علاوه بر آن گزینههای پیشرفته تری هم وجود دارند که از پزداشگر قدرتمندتر اسنپدراگون ۸cx استفاده میکنند و انتظار میرود اولین سری از آن در سیستم دو در یک Lenovo استفاده شود. اما بیشتر کاربران باید منتظر یک گزینه سوم هم باشند یعنی لپتاپهایی با ترکیبی از پردازشگر اینتل و مودمهای مدیاتک. این محصول حدود یک سال دیرتر روانه بازار خواهد شد اما احتمالاً عاری از مشکلات نرمافزاری که در اولین محصولات ۵G اسنپدراگون وجود دارد، خواهد بود. در این مطلب بررسی خواهیم کرد که چرا باید برای خرید کامپیوترهای مجهز به تکنولوژی ۵G تا سال ۲۰۲۱ منتظر بمانید .
تاخیرات شرکت اینتل برای عرضه محصولات مجهز به ۵G
شرکت اینتل پس از ترک پروژه مودم ۵G خود در ابتدای سال جاری، تکمیل تکنولوژی ۵G کوالکام را بر عهده گرفت. در نتیجه هنوز میانافزار و درایورهای نرمافزاری موردنیاز تولید نشده و قرار است شرکت مدیاتک آنها را ساخته و شروع به تولید یک ۵G سفارشی کند، سپس با یک کمپانی دیگر برای تولید چیپست تکمیل شده همکاری خواهد کرد.
شرکت اینتل این هفته به وبسایت PCMag اعلام کرد که این فرایند تا نیمه اول سال ۲۰۲۱ تکمیل نخواهد شد. انتظار میرود که حدود یک سال قبل از این تاریخ لپتاپ شرکت Lenovo مجهز به اسنپدراگون ۸cx برای فروش عرضه شده باشد. اما یکی از درسهایی که عرضه لپتاپهای مجهز به اسنپدراگون به کاربران آموخت این بود که بهتر است صبر کنند تا قابلیت اتصال به ۵G فراگیر شده و امکان استفاده از آن در همه جا وجود داشته باشد تا تجربیات بهتری برای کاربران فراهم شود.
یکی از مشکلات کاربرانی که خیلی زود به سراغ این محصولات رفتند سختی پیدا کردن نرمافزارهای ویندوزی است که به خوبی روی پردازشگرهای اسنپدراگون اجرا شوند. معماری ARM اسنپدراگون با معماری x86 که بیشتر اپلیکیشنها و درایورهای ویندوز بر اساس آن تولید شده اند، سازگار نیست. در نتیجه بسیاری از اپلیکیشنها از مرورگرهای وب گرفته تا بازیها روی لپتاپهای مجهز به اسنپدراگون اجرای همواری نخواهند داشت (بخصوص نرمافزارهای تولید محتوای چند رسانه ای) و بقیه اصلاً قابل اجرا نیستند.
شرایط اولین لپتاپ اسنپدراگون که PCMag آن را تست کرده یعنی Asus NovaGo به همین صورت بود و حتی در آخرین مدل تست شده یعنی Microsoft Surface Pro X که مجهز به یک مدل اصلاح شده از اسنپدراگون ۸cx به نام Microsoft SQ1 است اوضاع چندان تغییر نکرده است. نگاهی به ۱۰۰ بازی برتری که در فروشگاه مایکروسافت قابل دانلود هستند نشان میدهد که حدود نیمی از آنها روی لپتاپهای مجهز به اسنپدراگون فعلی اجرا نمیشوند.
انتظار میرود که این شرایط در لپتاپهای مجهز به ۸c و ۷c ادامه داشته باشد مگر کوالکام و مایکروسافت یک راهکار جدید ابداع کنند که تمام مشکلات نرمافزاری را به سرعت حل کند.
مقاومت در برابر وسوسه خرید
هر چند هنوز قیمت دقیق لپتاپهای ۵G مجهز به ۸c و ۷c مشخص نیست اما احتمالاً از Surface Pro X هزار دلاری بسیار ارزان تر خواهند بود. طبق اعلام شرکت کوالکام اسنپدراگون ۷c برای لپتاپهای بسیار ارزان قیمت تر و در رنج حدود ۳۰۰ دلار طراحی شده است.
بنابراین برای کاربرانی که اهمیت خاصی برای قیمت محصولات قائل هستند و در حال حاضر از لپتاپهای ویندوز مجهز به پردازشگر سلرون اینتل یا کروم بوک استفاده میکنند، یک گزینه جدید با قیمت مشابه ولی با پردازشگر اسنپدراگون ۷c عرضه میشود که قابلیت اتصال به شبکه ۵G را هم دارد. همچنین این گزینه برای موسسات آموزشی که در حال حاضر از کروم بوک استفاده میکنند نیز جذاب خواهد بود.
سیستمهای مجهز به ۷c برای این کاربران که اهمیت زیادی نسبت به قیمت محصول قائل هستند، گزینه مناسبی خواهد بود چون لپتاپهای سلرون یا کروم بوک قدرت پردازش بسیار محدودی دارند در نتیجه هدف گرفتن این گروه از کاربران توسط شرکت کوالکام تصمیم منطقی به نظر میرسد. این کمپانی اعلام کرده که مدل ۸c به صورت پیش فرض با یک مودم ۴G LTE عرضه میشود اما میتوان برای اتصال به اینترنت ۵G از مودم x55 هم استفاده کرد.
در نتیجه اگر به دنبال لپتاپی مجهز به تکنولوژی ۵G هستید که با توجه به قیمت ۳۰۰ دلاری در مقایسه با رقیب ۱۰۰۰ دلاری خود قابلیتهای خوبی داشته باشد این لپتاپ گزینه خوبی محسوب میشود هر چند بهتر است منتظر بمانیم تا ببینیم ترکیب اینتل و مدیاتک چه قابلیتهایی برای عرضه خواهند داشت. بهتر اینکه، اگر مشخص شود که ترکیب اینتل و مودم ۵G مدیاتک ترکیب خوبی نیست، تولید کنندگان لپتاپ سعی خواهند کرد از مودمهای ۵G کوالکام یا سایر کمپانیها به همراه پردازشگرهای اینتل استفاده کنند. بعلاوه تا آن زمان قابلیت اتصال به شبکه ۵G بیشتر خواهد شد و میتوانیم شاهد ارائه طرحهای مناسب تری از سوی اپراتورهای مخابراتی باشیم.
در نهایت این احتمال وجود دارد که لپتاپهای مجهز به اسنپدراگون تا نیمه اول سال ۲۰۲۱ به رشد و تکامل خوبی برسند. تا این زمان بیشتر از ۱ سال فاصله داریم که در دنیای تکنولوژی زمان زیادی است. اما حدوداً به همین میزان زمان سپری شد تا لپتاپهای فعلی اسنپدراگون فراگیرتر شوند و قابلیتهای نه چندان چشمگیر آنها مشخص شود.
منبع : PCMAG